Monday, September 7, 2009

DIPLOMASI BAMBU KUNING

"Diplomasi Bambu Kuning" adalah merupakan suatu jalan penyelesaian yang bakal diambil dalam usaha untuk memulihkan dan mengurangkan ketegangan yang berlaku dalam konflik Indonesia- Malaysia berkenaan pemilik sebenar Tarian Pendet. Diplomasi Bambu Kuning adalah satu diplomasi yang bepegang kepada prinsip kuat, tegas, dan berwibawa dalam menangani sesuatu isu. Namun demikian, seperti bambu, sekeras-keras mana pun, ia masih boleh dilenturkan dengan harapan suatu permasalahan itu akan dapat diselesaikan tanpa perlu menggunakan sebarang kekerasan (use of force).

Selain itu, intipati kepada Diplomasi Bambu Kuning banyak berkisar kepada mencari solusi kepada konflik yang sedang melanda disamping membincangkan berkenaan mekanisme yang kaan digunakan seandainya berlaku lagi pertindihan maklumat ke atas sesuatu perkara pada masa akan datang.

Menurut Geoff Berriedge dalam bukunya Diplomacy: theory and practise, diplomasi adalah suatu kaedah langsung yang bertujuan untuk mengelakkkan sesebuah konflik berakhir dengan penggunaan kekerasan, tindakan undang-undang mahupun akan digunakan sebagai alat propaganda oleh institusi yang tidak bertanggung jawab. Lantaran itu, saya tidak melihat konflik tersebut perlu diselesaikan melalui tindakan undang-undang mahupun penggunaan kekerasan kerana perkara tersebut akan merugikan kedua-dua negara. Tambahan pula dalam situasi pertumbuhan ekonomi tempatan negara masing-masing yang masih lagi perlahan, adalah tidak relevan seandainya perkara tersebut perlu menggunakan sumber kewangan yang banyak bagi untuk diselesaikan.

Dalam konflik Indonesia-Malayisa, batasan kesamaan antara kedua-dua negara juga menjadi intipati kepada wujudnya Diplomasi Bambu Kuning. Hubungan kedua-dua negara yang mulai terjalin sejak penubuhan ASEAN memperlihatkan dinamika dalam hubungan kedua-dua negara melalui aktiviti pemindahan teknologi, bantuan ekonomi dan pendidikan. Oleh yang demikian, konflik kedua-duanya pasti akan membawa kerugian bukan sahaja kepada hubungan bilateralkedua-dua negara, bahkan akan turut mempengaruhi hubungan multilateral denagan negara-negara serantau yang lain terutamanya melalui ASEAN.

Lantaran itu, Diplomasi Bambu Kuning dilihat sebagai suatu mekanisma terbaik dalam usaha untuk reintergerasikan semula hubungan kedua-dua negara disamping untuk mengelakkan wujud perasaan curiga antara negara yang diketahui telah melatari hubungan Malaysia-Indonesia sejak era Sukarno lagi sehingga menyukarkan kerjasama erat antara kedua-dua negara.

Sunday, September 6, 2009

Cerita Kedai Kopi

"Cerita kedai kopi, cerita kedai kopi" kedengaran lirik tersebut sedang berkemundang dari "awek" kesayangan aku yang aku beri nama Didgeridoo Jr. Ada kritikan yang dilemparkan, terhadap siapa, berkenaan apa, aku pun tidak begitu pasti.

Namun aku percaya lagu ini adalah dari bayangan praxis yang di bawa oleh Ludwig Wittgenstein seorang ahli falsafah Jerman yang mengetengahkan idea tersebut (praxis) dalam makalah beliau Remarks on Colour. Menurut Ludwig, melalui pendekatan praxis, publik berupaya mengesani satira yang tersirat dalam lagu tersebut melalui beberapa lapis makna.

Selalunya, kritikal tersebut adalah berkaitan dengan situasi politik atau juga berkenaan pemain-pemain politikus (political players). Malique juga mengekstradisi tentang sesetengah orang bawahan yang menjadikan sesebuah cerita lebih sensasi di kedai kopi dalam lagu beliau ini dan peranan mereka yang masih lagi sibuk mengambil tahu hal orang lain berbanding rakyat negara maju yang menjadikan "kedai kopi" untuk meningkatkan atau membincangkan berkenaan intelektualiti.

Aku masih lagi teringat kata-kata sorang sahabat aku, lagu, filem, teater, atau penulisan hanya akan berjaya seandainya mereka menyelitkan unsur-unsur sejarah, agama, dan politik dalam sekalian medium seni tersebut. Itulah yang kini sedang dipraktikkan oleh kebanyakkan oleh pembikin filem, penulis lirik, dan penulis dalam setiap karya mereka. Dan disebabkan itu juga, karya-karya mereka begitu laris kerana memegang idea intelektualliti berbanding kebanyakkan filem, buku, dan lagu yang berkiblatkan cinta melankolia sebagai subjek utama.

Buat Malique, tahniah. Seandainya ada lebih ramai lagi yang lahir seperti beliau, dunia seni di negara ini tidak akan pernah suram.