Tuesday, September 1, 2009

THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND

The dragon in the backyard-

Latin America is tilting towards China, Iran and the global “south”—and away from the United States.

Kegagalan AS dalam menstabilkan kembali situasi ekonomi di negara tersebut dan negara-negara sekitarnya menyebabkan tumpuan hubungan politik antarabangsa bagi negara-negara Amerika Latin kini lebih terarah kepada negara China dan Iran. Dalam kontek ini, saya lebih melihat kepada situasi ideologi sebagai faktor utama kepada jalinan hubungan tersebut berbanding faktor ekonomi. Walaupun kita menyedari negara China dan Iran merupakan dua negara yang semakin berkembang ekonominya, namun kita tidak harus melupakan kuasa-kuasa ekonomi lain yang menjadi 'ally' kepada AS seperti Jepun, Perancis, dan Jerman-namun tidak diterima oleh negara-negara Amerika Latin.

Kenapa situasi ini berlaku?
Jawapannya adalah kerana, kebanyakkan negara Amerika Latin mempunyai hubungan yang erat dengan negara-negara yang berideologi sosialis seperti Cuba dan Venuzuela-Venuzuela juga meruapakan pengeluar minyak utama di Amerika Latin-yang bermusuhkan AS. Oleh yang demikian, perbezaan ideologi yang berlaku menjadi antara penyebab utama kepada keadaan tersebut.

Namun ini berbeza bagi Brazil-yang juga merupakan antara negara yang semakin berkembang ekonominya-mereka perlu melihat dengan lebih ke hadapan bagi mencari dimensi baharu kepada perkembangan ekonomi negara tersebut. Bahkan hubungan multipolar amat diperlukan dalam situasi inibagi mencari kepakaran-kepakaran baharu untuk menjana perkemabnagn dan pembangunan negara tersebut.

Bagi China pula, ini merupakan suatu peluang yang baik untuk menambah kekuatan mereka kerana China kini juga menyedari AS memerlukan mereka sebagai 'rakan' dalam usaha untuk memulihkan ekonomi mereka. Melalui hubungan yang dijalinkan dengan negara-negara Amerika Latin, secara tidak langsung ia akan menjadi alat kepada China untuk mendesak AS agar mengkaji semula pengiktirafan kepada negara Taiwan oleh negara Uncle Sam tersebut. Walaupun duta China di Brazil mengatakan bahawa hubungan yang dijalinkan tidak mempunyai sebarang pengaruh, namun ramai pemerhati politik berpendapat ia adala salah satu usaha oleh kerajaan China bagi mendapat sokongan negara-negara-24 daripada negara seluruh dunia iktiraf Taiwan-untuk menarik semula pengiktirafan kepada Taiwan.

Begitu juga Iran, mereka melihat peluang ini sebagai sesuatu yang harus digenggam (grab)memandangkan ASkini lebih giat melakukan usaha untuk menghentikan pembinaan nuklear di negara tersebut. Bahkan lebih teruk lagi apabila mengenakan sekatan ekonomi (economic sanction). Hubunagn dengan negara-negara Amerika Latin adalah uasaha untuk mewujudkan deterent kepada AS. Seandainya hubungan dengan negara-negara Amerika Latin berjaya dilaksanakan, AS kini terkepung dalam perang ideologi dengan negara Iran.

Tidak mustahil juga, Rusia akan menyertai "pakatan" ini setelah apa yang berlaku di Ossetia Selatan dijadikan ukuran kepada ketegangan hubungan Rusia-AS.

Dalam hal ini, saya tidak menafikan, seandainya As masih berdegil dalam usahanya untuk tidak berdiplomasi dengan negara-negara musuhnya, ia akan menjurus AS kepada penciptaan lebih banyak musuh.


Konflik terbaru Malaysia-Indonesia

‘Malaysia itu memang pencuri dan kurang ajar,”-Berkisar kepada "pemilik" sebenar tarian pundet.

Apakah perasaan rakyat negara ini apabila perkataan tersebut keluar dari mulut rakyat negara jiran yang selama ini mempunyai kesamaan dari segi budaya dan tata hidup dengan penduduk negara ini.?

Mungkin sentimen "sensiviti" tersebut masih belum benar-benar wujud dalam kebanyakkan hati rakyat negara Indonesia sehinggakan terpaculnya ayat-ayat sedemikian yang jika dilihat dari kontek hubungan antarabangsa boleh mengeruhkan lagi perasaan curiga antara kedua-dua negara yang telah cuba dijernihkan selepas era pemerintahan Sukarno.

Sebagai rakyat negara yang berdaulat, kenyataan tersebut benar-benar melukakan hati saya. Bahkan saya amat yakin seluruh rakyat negara ini tersinggung ekoran daripada kenyataan tersebut. Situasi ini, saya percaya akan mewujudkan perasaan tidak puas hati dikalangan rakyat negara ini terhadap rakyata Indonesia di negara ini. Seterusnya akan mewujudkan konflik antara kedua-duanya.

Langkah sewajarnya yang perlu diambil ialah dengan mengadakan permohonan maaf secara terbuka terhadap kerajaan dan rakyat negara ini. Selain itu juga, penyekatan kebebasan di Indonesia daripada membuat kenyataan secara terbuka juga perlu dilakukan bagi mengelak perkara sedemikian berlaku lagi. Kedutaan Indonesia di negara in juga perlu memainkan peranan yang lebih proaktif dengan mengadakan "talk" secara terbuka dalam usaha untuk menjernihkan keadaan ini. Signifikannya ialah untuk mengelakkan perkara ini diputarbelitkan oleh pihak tidak bertanggungjawab bagi kepentingan peribadi masing-masing.

Saya amat berharap langkah ini akan dapat membawa hubungan Malaysia-Indonesia kepada keadaan asal agar kerjasama yang sedia terjalin melalui ASEAN akan diperkukuhkan lagi

Monday, August 31, 2009

Fahami sejarah kemerdekaan

KEMERDEKAAN dikecapi hari ini bukan diperoleh secara mudah tetapi dibina dengan keringat, darah dan air mata.

Penghayatan kemerdekaan tidak terhad dengan mengibarkan bendera, menganjurkan perarakan warna-warni, konsert dan menyanyikan lagu ‘Negaraku’ semata-mata tetapi sewajarnya rakyat dilatih mengenang semula perjuangan generasi terdahulu membebaskan negara daripada penjajahan, selain memahami proses bagaimana akhirnya kemerdekaan menjadi milik negara.

Kependudukan Jepun yang bertunjangkan slogan ‘Asia untuk Asia’ berjaya merubah senario politik Tanah Melayu apabila British tidak lagi dianggap kuasa imperialisme kebal. Bertujuan mengembalikan maruah peribadi, namun diuar-uarkan atas nama membebaskan Tanah Melayu daripada cengkaman Jepun, British menjalinkan kerjasama dengan Parti Komunis Malaya (PKM) pada 8 Disember 1940.

Namun, British silap perhitungan apabila PKM yang sepatutnya menyebelahi mereka, sebaliknya bermaharajalela mengisi kekosongan ditinggalkan Jepun yang kalut dengan kemelut pengeboman Hiroshima dan Nagasaki pada Ogos 1946.

Pengaruh fahaman komunis semakin meluas menjelang 1948. Malah, untuk merealisasikan wawasan penubuhan Republik Komunis Malaya, PKM menukarkan namanya kepada Malayan People Anti-British Army (MPABA) sekali gus menjadi platform melancarkan serangan lebih agresif untuk melumpuhkan British.

Tiga peringkat strategi dirangka komunis untuk mengambil alih Tanah Melayu bermula dengan menghasut kesatuan sekerja mengadakan mogok. Usaha ini gagal apabila British meluluskan Trespass Law (undang-undang pencerobohan) yang menyekat kesatuan memasuki ladang bagi tujuan berceramah dan menstruktur organisasi pekerja. Ordinan persatuan yang mewakili pekerja juga dipinda dan dikemaskini pada 12 Jun 1948 iaitu mewajibkan semua kesatuan sekerja mendaftar dengan pihak berkuasa.

Strategi kedua PKM ialah menguasai bandar kecil, seterusnya mendirikan markas PKM yang diisytiharkan British sebagai kawasan putih. Bagi memastikan dasar dan rancangan mereka berjalan lancar, Gerakan Rakyat (Min Yuen) berciri serampang dua mata ditubuhkan.

Gerakan Rakyat ini bertanggungjawab membekalkan makanan kepada ahli PKM yang melarikan diri ke dalam hutan selepas pengharaman parti itu, selain mengumpul maklumat berkaitan strategi kerajaan menghapuskan mereka.

Pemberontakan bersenjata terkandung dalam strategi terakhir. Melaluinya, anggota dilatih menguasai taktik perang gerila, selain menubuhkan unit kecil berfungsi menakutkan penduduk Tanah Melayu membabitkan pertumpahan darah warga British dan sekutunya.

Kekejaman demi kekejaman yang dilakukan memaksa British mengambil pendekatan drastik mengisytiharkan darurat di seluruh Tanah Melayu pada 18 Jun 1948.

Meskipun darurat menyusahkan rakyat kerana mengekang pergerakan, mengorbankan banyak nyawa serta menyebabkan kerosakan harta benda, dari perspektif lain, insiden darurat sebenarnya mempercepatkan lagi proses memerdekakan Tanah Melayu apabila British bersetuju ia ditadbir anak tempatan.

*SUMBER: Berita Harian 31 Ogos 2007

Sunday, August 30, 2009

SALAM MERDEKA!!!!!

Sudah lama saya tidak menitipkan coretan di ruangan ini. Rasanya terlalu banyak untuk dituliskan di sini tetapi cukuplah sekadar kita berkongsi tentang kemerdekaan. Tambahan pula dalam "mood" kemerdekaan yang bakal mengunjung tiba dalam tempoh masa kurang dari 24 jam ini, mungkin ramai yang telah menyiapkan beberapa program bagi meraikan sambutan tersebut. Walaupun tampuk kepimpinan negara bertukar tangan, namun kemerdekaan tetap juga menjengah tiba, namun saya sendiri tertanya-tanya apalah erti kemerdekaan andai bangsanya masih terjajah mindanya. Tidak mengenal erti kemerdekaan yang sebenarnya dengan begitu jelas.

Apabila berbicara mengenai kemerdekaan, saya tertarik kepada prinsip yang ditanamkan oleh pemimpin negara India kepada rakyatnya. Saya tidak menafikan India juga merupakan antara negara yang mempunyai masalah korup yang paling tinggi tapi kita dapat melihat kesatuan dalam negara tersebut melalui keinginan bangsanya untuk maju. Saya percaya, bukan saya seorang sahaja yang melihat keadaan ini bahkan ramai lagi yang mengertikannya. Mereka (rakyat India) berjaya menguasai keilmuan dalam bidang perkomputeran, sehinggakan negara maju seperti AS menawarkan peluang kepada pelajar-pelajar India peluang pekerjaan di negara Uncle Sam tersebut disebabkan oleh kepakaran yang dimiliki oleh intelektual bangsa India.

Saya juga tertarik dengan sebuah filem Hindi yang ditayangkan yang berjudul Tango Charlie. Filem tersebut benar-benar mengesankan saya dalam mencari pengertian tentang kemerdekaan. Naskah yang berkisar kepada straregi peperangan yang diselitkan dengan semangat "Jai Hind". Bukan saya ingin menerangkan kiblat kemerdekaan saya adalah negara tersebut. Cuma saya ingin berkongsi bagaimana kita perlu melihat dan mencerna erti kemerdekaan yang diterapkan oleh bangsa-bangsa yang kian maju. Agar dapat kita mengekalkan kemerdekaan yang ada pada hari ini.

Saya berharap konsep 1Malaysia yang di war-warkan oleh kerajaan negara ini akan benar-benar diaplikasi. Bukan sekadar untuk kepentingan politik sahaja. Andai konsep ini dapat diaplikasi walaupun secara tidak menyeluruh, saya sangat percaya bahawa kemerdekaan yang kita peroleh sejak 50 tahun lalu akan terus kekal. SALAM KEMERDEKAAN DAR ANAK NEGARA MALAYSIA MERDEKA-WAN DIDGERIDOO..